Loading

7ο χλμ Λάρισας Κοζανης, 41500                      

+30 2410 831444                      

                       

Δευ.- Παρ.: 9:00 πμ – 5:00μμ

Δευ.- Παρ.: 9:00 πμ – 5:00μμ
Τηλ. Επικοινωνίας +30 2410 831444              
7ο χλμ Λάρισας Κοζανης, 41500                      

Αέρας: Ένας σύμμαχος που πρέπει να φροντίζεις

Αέρας: Ένας σύμμαχος που πρέπει να φροντίζεις

Tip of the week

Οι κατασκευάστριες εταιρείες βαρέων οχημάτων κατά το τέλος του 20ου αιώνα και τις απαρχές του 21ου επέλεγαν σιγά σιγά την προοπτική η πέδηση αρχικά και έπειτα η ανάρτηση να διευθύνονται μέσω ενός αρχικά απλουστευμένου και σταδιακά περίπλοκου συστήματος συλλογής-χρήσης-ανακύκλωσης αέρα.

Τι κάνουν τα αερόφρενα

Καταρχάς να πούμε για ποιο λόγο, όχημα “χωρίς αέρα” δεν κουνιέται. Τα αερόφρενα, λειτουργούν με αέρα. Λογικό μέχρι εδώ. Αυτό όμως δε σημαίνει οτι χωρις αέρα, απο μια ξαφνική βλάβη, ξαφνικά δεν έχεις φρένα.

Για λόγους ασφαλείας, τα τελευταία χρόνια, έχουν αντιστρέψει την λειτουργία τους. Δηλαδή τα τακάκια είναι πιεσμένα με δύναμη πάνω στα ταμπούρα με τη χρήση ελατηρίων. Ο αέρας, δίνει αντίθετη κίνηση, με σκοπό να ξεφρενάρει τη ρόδα, και να αφήσει το όχημα να κινηθεί. Ο οδηγός πατώντας το πετάλ του φρένου, κόβει ποσοστό του αέρα, ωστε το ελατήριο να υπερνικήσει την δύναμη του αέρα, και να φρενάρει. Με βλάβη και απώλεια του αέρα, μένει μόνη η δύναμη του ελατηρίου, άρα το όχημα μένει φρεναρισμένο.

Το χειρόφρενο δεν είναι μηχανικό. Είναι επίσης με αέρα. Ακούγεται κιόλας κάθε φορά που το δένεις και το λύνεις, έντονα απέξω. Απελευθερώνει σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα αέρα, και ακούγεται. Απλά χρησιμοποιεί ξεχωριστό, δικό του κύκλωμα.

Τα ηλεκτρόφρενα


Τα ηλεκτροπνευματικά φρένα (κακώς για συντομία αναφέρονται ως ηλεκτρόφρενα) λειτουργούν αντλώντας ποσότητα αέρα σε ξεχωριστό δικό τους κύκλωμα ή στο κύκλωμα του χειροφρένου. Μειονέκτημά τους είναι οτι αν “χάσεις αέρα” τότε το όχημα ξεφρενάρει. Γιαυτό δεν είναι για μόνιμο φρενάρισμα με σβηστή τη μηχανή. Αλλα μόνο για την πορεία (φανάρια, στάσεις, παραμονή σε κάποιο σημείο με τη μηχανή σε λειτουργία)

Τα καινούργιας τεχνολογίας ηλεκτρόφρενα, λειτουργούν με μαγνητική επαγωγή, και αφήνουν τα κυκλώματα του αέρα ανέπαφα.

Ένα γρήγορο Tip

Για την καλή λειτουργία του συστήματος αέρος είναι σημαντική η τακτική εκκένωση των δεξαμενών αέρα, ώστε να καθαρίζουν από υπολείμματα που μπορούν να καταλήξουν στις βαλβίδες και να προκαλέσουν βλάβη αλλά και να αφαιρείται ο υγροποιημένος αέρας που φθείρει τα μέρη του πνευματικού συστήματος. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε την ύπαρξη λαδιού στις δεξαμενές πρέπει άμεσα να γίνει επιθεώρηση του ξηραντήρα και έπειτα του κοφλέρ του οχήματος.

Τα ανταλλακτικα αποτελουν τον σημαντικότερο τομεα του φορτηγου σας. Η επιλογή των ανταλλακτικων,  μεταχειρισμενα ή καινουργια, γνησια ή εμποριου/ιμιτασιον πρεπει να βασίζεται σε σωστή έρευνα. Το κατάστημα μας διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία ανταλλακτικων για φορτηγα (τράκτορες) και καρότσες(θαλάμους-ψυγεία-κουρτίνες-παραπέτο-ανατροπες-κοντεινερ) με πλήθος Schmitz Cargobull – Scania – Volvo – DAF

 
Stamatis