Loading

7ο χλμ Λάρισας Κοζανης, 41500                      

+30 2410 831444                      

                       

Δευ.- Παρ.: 9:00 πμ – 5:00μμ

Δευ.- Παρ.: 9:00 πμ – 5:00μμ
Τηλ. Επικοινωνίας +30 2410 831444              
7ο χλμ Λάρισας Κοζανης, 41500                      

Αυξήσεις στις τιμές των ανταλλακτικων ως απόρεια της πανδημιας

Αυξήσεις στις τιμές των ανταλλακτικων ως απόρεια της πανδημιας

Η πανδημία του Covid-19 που πλήττει τον πλανήτη από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τις μέρες μας, έχει επηρεάσει κυρίως αρνητικά όλους τους κλάδους των οικονομιών της υφηλίου, το οποίο φαίνεται και σε  έναν από τους βασικούς των ανταλλακτικών.

Οι Αιτίες

Τα απόνερα αυτής της υγειονομικής κρίσης δημιουργήθηκαν από τα παρατεταμένα απαγορευτικά, που επέβαλλαν κυβερνήσεις των περισσοτέρων χωρών, και τις μειώσεις στις γραμμές παραγωγών ανταλλακτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα κυρίως σε χώρες της Άπω Ανατολής.

Ελλείψεις

Η μειωμένη παροχή πρώτων υλών για την κατασκευή ανταλλακτικών από τον κύριο προμηθευτή, την Κίνα, και άλλες ασιατικές χώρες, καθώς επίσης και η αύξηση των ναύλων λόγω της παρατηρούμενης έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων, με τα οποία μεταφέρονται τα ανταλλακτικά, που δημιουργήθηκε, μετά το πολυήμερο θρίλερ του EverGiven στην διώρυγα του Σουέζ και του χάους στα κινεζικά λιμάνια Yantian, Shekou και Nansha, έχουν επιφέρει μια αισθητή πλέον καθυστέρηση (1-3 μηνών) στην παράδοση ανταλλακτικών after market στον τελικό καταναλωτή.

Ταυτόχρονα, είναι εμφανής η καθυστέρηση αυτή και στις Ευρωπαϊκές παραδόσεις ανταλλακτικών, αλλά και οχημάτων, λόγω της προμήθειας των βασικότερων υλικών από τις ασιατικές χώρες που προκαλεί στις Ευρωπαϊκές κατασκευάστριες εταιρίες μια καχεκτική εξάρτηση από συχνές κρίσεις που πλήττουν τις ασιατικές χώρες.

Η έλλειψη των εμπορευματοκιβωτίων από τα τέλη του 2020 είναι ο χαρακτηριστικότατος προάγγελος των σημερινών μειωμένων παραλαβών υλικών, γεγονός που εκτόξευσε τις τιμές των προϊόντων, όπως τα ανταλλακτικά, από 2% έως 10% με μέση σταθερή αύξηση των τιμών περίπου 4,5-5%, σύμφωνα με πηγές του χώρου των Spare Parts.

Η νέα αυτή πραγματικότητα που βιώνουμε φαίνεται να μας ακολουθεί για αρκετούς μήνες εντός και του 2022, ενώ μια εξομάλυνση των δεδομένων στον χώρο της αγοράς ανταλλακτικών δεν θα παρομοιάζει σε τίποτα με τα δεδομένα προ Covid-19. Ωστόσο ο βέλτιστος προγραμματισμός της συντήρησης των οχημάτων σας μπορεί να προλάβει μια απρόσμενη για εσάς κατάσταση που με την επιβαρυμένη κατάσταση των προμηθειών μπορεί να σας δημιουργήσει καθυστερήσεις στην εργασία σας.

 

Stamatis